تعریف تربیت

تربیت - مرکز مشاوره نیلوفر آبی

تربیت چیست؟

یکی از مراجعین قدیمی که جدیدا مادر هم شده‌اند ، (با تقدیم تبریک فراوان) در خصوص موضوع تربیت و معرفی کتاب ، پیامی فرستادن . قبل از معرفی کتاب کمکی از شما می‌ خواهم لطفا در دفتر خودتون تفاوت این دو شغل را بنویسید .

باغبانی و کوزه‌ گری

مشروح بنویسید و به آن فکر کنید که هر کدام دقیقا چه می‌کنند ؟

تربیت از ریشه “رب ” به معنای پرورش می‌ باشد ؛ پرورش دادن ، نه ساختن و نه آفریدن .

دقیقا کاری که یک باغبان انجام می‌ دهد .

و دقیقا کاری که یک سفالگر انجام نمی‌دهد .

یک باغبان ، بذر را می‌ شناسد و توانمندی ، خاصیت و ویژگی‌ هایش را می‌ داند …

زمینه و نیازهای اولیه برای جوانه زدن ، رشد ، شکوفا شدن و به بار نشستن را فراهم می‌ کند …

خاک و دمای مناسب ، نور و آب کافی ، با ایجاد بستری آرام و بدون بهم‌ ریختگی ، به دانه اجازه می‌ دهد تا خودش رشد کند . هیچوقت به زور جوانه را بیرون نمی‌ کشد ، مدام خاک را بهم نمی‌ ریزد و برای رشد بیشتر بذر به او کود ، آب و نور اضافی نمی‌ دهد و از هیچ بذری ، انتظار محصول دیگری ندارد ، فقط از دور مراقب اوست تا منحرف نشود ؛ برایش داربست می‌ زند ولی شاخه‌ اش را نمی‌ شکند و نهایتا علف‌ های هرز دور و برش را دور می‌ کند .

حالا کاری که کوزه‌گر و سفالگر انجام می‌دهد : خمیر مایه اولیه را خودش می‌ سازد ، گل اولیه را او درست می‌ کند ، بدون هر گونه استعدادی در نهاد آن گل ، و این سفالگر است که به گل ، شکل و هویت می‌ دهد .

اوست که انتخاب می‌ کند این گل چه بشود و چه نشود ، به معنای واقعی او چیزی را می‌ سازد با دلخواه خودش .

می‌ خواهم با اطمینان قطعی بگویم کار باغبان ، کار پرورش و تربیت است .

پس اولین قدم در کار تربیت ، دانستن ویژگی‌ ها و توانمندی‌ های فرزندمان است (آن هم مناسب و متناسب با دوره سنی که در آن قرار دارد) .

مقاله مرتبط : هماهنگی و یگانگی تربیتی 

تربیت - تربیت فرزند

تعریف تربیت

تربیت در لغت به معنی پروردن ، پرورانیدن و آموختن است و فردی را تربیت کردن به معنی یاد دادن روش رفتاری و گفتاری به اوست .

تربیت فرزند از نظر روانشناسی

شیوه تربیت فرزند بر سلامت دوره کودکی و همچنین در مسیر زندگی بزرگسالی او تاثیر بسزایی دارد . برخی والدین در مورد شیوه تربیتی فرزندان خود دچار سردرگمی هستند چرا که اطلاعات گوناگون و گاها متناقضی در مورد تربیت فرزند می شنوند و از انتخاب روش صحیح عاجز هستند .

بهترین روش تربیتی فرزندان این است که والدین ارتباط عاطفی محکمی با فرزندان خود داشته باشند و در عین حال آنها را مستقل بار بیاورند و اجازه تجربه کردن و آموختن را به آنها بدهند .

برخی والدین به تصور اینکه اگر فرزند خود را به اصطلاح لای پر قو بزرگ کنند به او خدمت کرده اند او را در بزرگسالی دچار مشکلات زیادی می کنند . وابستگی یکی از آثار مخرب تربیت ناصحیح والدین در مورد فرزندان است .

مقاله پیشنهادی : برخورد والدین در مواجهه با استقلال و بزرگ شدن فرزندان 

تربیت - شیوه های تربیت فرزند

الگوهای فرزندپروری

به طور کلی چهار الگوی فرزندپروری در بین والدین داریم که عبارتند از :

والدین مستبد

این گونه والدین همه رفتارها و کارهای فرزندان خود را کنترل می کنند و قوانین سفت و سختی برای آنها وضع می کنند . این والدین صمیمیتی با فرزندان خود ندارند و در صورت عدم اطاعت فرزندان از آنها به شدت دست به تنبیه فرزندان می زنند . میزان ارتباط و صمیمیت این والدین پایین و سطح انتظارات و کنترل آنها بالاست .

والدین آسان گیر

این گونه والدین برعکس والدین مستبد کنترل خیلی کمی روی فرزندان خود دارند . این والدین صمیمیت زیادی با بچه های خود دارند ولی در نحوه یادگیری آن ها دخالتی نمی کنند پس فرزندان هیچ الگو و ساختار یادگیری ندارند . این فرزندان اولویت ها و برنامه های خودشان را دارند و خبری از نظم و انضباط در این خانواده ها نیست .

والدین مقتدر

والدین مقتدر در مقابل فرزندشان قدرت دارند ولی به حق و حقوق آنها نیز احترام می گذارند . این والدین انتظارات زیادی از فرزندانشان دارند ولی آنها را به شدت کنترل نمی کنند و از شیوه تنبیه و تحت فشار قرار دادن در تربیت فرزندان استفاده نمی کنند . این والدین مسئولیت پذیری و تفکر انتقادی را در فرزندانشان تشویق می کنند .

والدین بی خیال ، بی توجه و طرد کننده

اینگونه والدین کنترلی روی فرزندان خود ندارند و یا کنترل خیلی کمی دارند . همچنین صمیمیتی در روابطشان با فرزند دیده نمی شود و اهمیتی به تکالیف و کار و مدرسه فرزندان نمی دهند .

مطلب مرتبط : رفتارهای سازنده ارتباط با نوجوان 

تربیت - والدین مقتدر

نکات کلیدی تربیت فرزند

  • والدین مستبد فرزندانی تربیت میکنند که شایستگی کمی در اجتماع دارند و گوشه گیری و انزوا را انتخاب می کنند و به ندرت شروع کننده رابطه ها هستند . آنها قدرت حل مسئله ندارند و کنجکاوی فکر ندارند .
  • والدین بی خیال فرزندانی نابالغ و بی تجربه نسبت به سایر همسالان خود تربیت می کنند و این فرزندان در آینده در کنترل هیجانات و عملکرد مستقل دچار مشکلات زیادی می شوند .
  • والدین مقتدر فرزندانی با اعتماد به نفس بالا بار می آورند که به خودشان متکی هستند . این فرزندان آرام تر هستند ولی اهل کنجکاوی اند . آنها همچنین مهارتهای اجتماعی بالاتری نسبت به سایرین دارند .

کلام آخر

اگر در تربیت فرزندان خود دچار سردرگمی هستید و احساس می کنید شیوه های تربیتی شما درست نبوده و یا نتیجه معکوسی از رفتارهای خود با فرزندان می گیرید بهتر است از کمک و مشاوره روانشناس کودک و نوجوان کمک بگیرید .

برای یادگیری روشهای تربیتی فرزندان نباید کار امروز را به فردا موکول کرد چرا که زمان به سرعت از دست می رود و تربیت ناصحیح می تواند عواقب جبران ناپذیری در آینده فرزندان ما داشته باشد .

مطالعه بیشتر : خوب گوش کنید و فقط بشنوید 

تربیت - والدین مستبد

چتری امن برای خانواده

مرکز مشاوره و روانشناسی نیلوفر آبی با دارا بودن مجوز رسمی سازمان بهزیستی کشور با مدیریت سرکار خانم دکتر خدیجه سادات باقرزاده تاسیس شده است . کلینیک نیلوفر آبی با جمعی از مشاوران خبره ، اساتید دانشگاه و درمانگران مفتخر است در خدمت شما عزیزان باشد .

لازم به ذکر است که کلیه خدمات این مجموعه توسط متخصصان دوره دیده در زمینه‌ های مختلف روانشناسی عرضه می‌ شود .

همچنین به استحضار می‌ رساند در مرکز مشاوره نیلوفر آبی به طیف گسترده‌ ای از مشکلات روانشناسی ، روانپزشکی ، کودک و نوجوان و بزرگسال به صورت فردی ، زوج ، خانواده و گروهی رسیدگی می‌ شود .

نیلوفر آبی ، همراه شماست تا یک زندگی ایده‌آل داشته باشید .