اصلاح الگوی رفتاری
٣- قانون رنگین کمان
بارها شده به علت خستگی و یا به اصطلاح سر رفتن حوصله، توان تمرکز داشتن و یا به پایان رساندن فعالیتی را نداشتیم.
این قانون خیلی شفاف و صریح میگوید، میباید رفتارها و فعالیتهای روزانه را تنوع ببخشید، دقیقا مثل رنگین کمان، دقت کردید رنگهای مختلف کنار هم چیده شده و در کل یک مفهوم یا مطلب را میرساند و روی آن یک اسم میگذاریم (رنگین کمان).
مثل کار منزل. شامل: جاروکردن، آشپزی، مرتب کردن، آب دادن به گلدانها، پاک کردن گرد و خاک و ….
لزومی ندارد اول یکی را انجام دهیم بعد برویم سراغ دیگری. مثلا کمی آشپزی، بعد مرتب کردن، دوباره آماده کردن دسر، بعد خاکروبی، بعد برنامه تلویزیونی، مطالعه، مرتب کردن توی کمد …
می بینید، خرد خرد کردن فعالیتهای یک روز و متناوب انجام دادن آن میتواند انرژی فعالی رو ایجاد کند.
یا هنگام درس خواندن، لازم نیست یکی دو ساعت فقط یک درس را مطالعه کرد، میشود برای هر نیم ساعت موضوع مطالعه رو عوض کرد با فاصله ده دقیقه استراحت سراغ درس دیگر رفت.
٢- قانون اولین و آخرین بار
مروری به گذشته داشته باشید، چیزی را به یاد میآورید که آرزوی دیدن و یا تجربهی دوباره آن را داشته باشید.
مثل حضور در یک مکان بسیار زیبا یا حس کردن دوباره یک خاطره و یا دیدن یک عزیز (حالتی که با خود بگویید ای کاش یک بار دیگر همچین فرصتی داشتم، ای کاش میشد یک بار دیگه …..)
چند بار همچین ای کاش ای کاشی داشتهاید؟
البته کاملا طبیعی است که هر کدام از ما چنین حالاتی را تجربه کردهایم.
میخواهم فقط آن حال را به یاد بیاورید حالا در انجام کار یا مطالعه یا هر تصمیمی، کافیست فکر کنید برای اولین یا آخرین بار است که چنین فرصتی دارید و ممکن است هیچ وقت دیگر همچین شرایطی را نداشته باشید؛ این یک احتمال تلخ ولی واقعی است، پس باید فرصتها و داشتههایمان را غنیمت شماریم.
وقتی فرزندتان را دور و بر خودتان میبینید و یا وقتی او را به آغوش میگیرید، به یاد داشته باشید که این لحظهها دیگر تکرار نمیشوند و این فرصتها خیلی سریعتر از آنچه فکر میکنید میگذرد و برای همیشه تمام میشود.
این شرایط را برای هر حالتی مد نظر داشته باشید و مرتب به آن فکر کنید که این فعالیت برای من شاید آخرین بار است که اتفاق میافتد؛ پس قدر آن را بدانید و از نهایت انرژیتان برای درست انجام دادن آن استفاده کنید.
برای انواع آزمونها (کنکور یا مجوز کار یا ….)، برای مطالعه، برای مهمانداری، سفر رفتن، دیدن فرزند، دیدن مادر، دیدن پدر، خواهر یا برادر و همسر و یا حتی سپری کردن این ایام سخت کرونایی.
یک تکلیف و تمرین:
امتحان کنید همین الان به کسی که در نزدیک شماست نگاه کنید (متاهلها لطفا به صورت همسرتان نگاه کنید) آنطور که انگار برای اولین بار است ایشان را دیدهاید و یا شاید آخرین بار است که به چهره آنها نگاه میکنید، خوب نگاه کنید و دقیق به جزئیات صورتشان توجه کنید، طوریکه تعجب کند و بپرسد: “چیزی شده؟!”
میبینید با این نوع نگاه (اولین و آخرین بار) چقدر تمرکزتان زیاد میشود.
حالا بسما…. برای همه فعالیتها این تمرین را داشته باشید.
١- قانون رفتار کودکانه (کنجکاوانه)
برای افزایش تمرکز و توان یادآوری، مثل کودکان رفتار کنید؛ کنجکاو و فعال باشید و فعالیتها را عین کودکان فعالانه انجام دهید.
کودکی را مجسم کنید که به او کادو یا جعبه در بستهای دادهاید، چه میکند؟ با چه سرعتی کادو را باز میکند؟ آیا میتوانید او را منصرف کنید؟ چه ذوق و شوقی برای پاسخ به سوالات ذهنش دارد؟
این رفتار بچهها آموختنیست.
در یادگیری یک مهارت، در خوانده یک کتاب، در انجام یک کار، در سفر به یک جا، در شروع یک رابطه و …
باید کنجکاو بود؛ کنجکاوانه در پی چیزها، مطالب و هیجانات ناب بود..
سعی کنید در هر موردی دنبال یک اتفاق جدید باشید و کنجکاوانه دنبال یک پیام جدید که در آن فعالیت پنهان شده، باشید.
مرتب به خودتان بگید که: چی میخواد به من بگه؟ چه درسی میخواد به من بده؟
حتی اگر اتفاق تکراری بوده و یا کتابیست که قبلا خواندهاید …
حالا دوباره از این منظر به آن نگاه کنید.
با این دید مشتاقانه، تمرکز افزایش پیدا میکند.
چتری امن برای خانواده
مرکز مشاوره و روانشناسی نیلوفر آبی با دارا بودن مجوز رسمی سازمان بهزیستی کشور با مدیریت سرکار خانم دکتر خدیجه سادات باقرزاده تاسیس شده است. کلینیک نیلوفرآبی با دارا بودن جمعی از مشاوران خبره، اساتید دانشگاه و درمانگران مفتخر است در خدمت شما عزیزان باشد.
لازم به ذکر است که کلیه خدمات این مجموعه توسط متخصصان دوره دیده در زمینههای مختلف روانشناسی عرضه میشود.
همچنین به استحضار میرساند در مرکز مشاوره نیلوفر آبی به طیف گستردهای از مشکلات روانشناسی، روانپزشکی، کودک و نوجوان و بزرگسال به صورت فردی، زوج، خانواده و گروهی رسیدگی میشود.
نیلوفر آبی، همراه شماست تا یک زندگی ایدهآل داشته باشید.