خودشناسی چیست ؟

خودشناسی چیست - کلینیک مشاوره نیلوفر آبی

نهضت‌ عصر جدید را می‌ توان نهضت خودشناسی معرفی کرد .

خودشناسی چیست ؟ خودشناسی دیگر بحث اصلی در بین فیلسوفان و روانشناسان نیست ، بلکه بسیاری از مردم عادی میل شدیدی به این موضوع پیدا کرده‌اند .

برای جوابگویی به این علاقه و نیاز ، روش‌ های زیادی استفاده می‌ شود . از طالع بینی گرفته تا بررسی روز و ماه تولد و گروه خونی ، صور فلکی و انواع پرسشنامه‌های خودآزمایی در جملات (نوعی روان شناسی زرد) که استقبال فراوانی دارند و البته عمدتاً نتایج بسیار کلی و همگانی نیز ارائه می‌ دهند .

به عبارت دیگر این نوع خودشناسی ، به کشف استعدادهای نهفته ، آرزوهای نهان ، جذبه‌ی جنسی ، ارزش‌های اساسی ، نیازهای عاطفی و قدرت هوش‌مان تمرکز دارد . به نظر می‌ رسد این اشتیاق بیشتر به تعریف و تمجید شدن تمایل دارد تا کششی واقعی به سمت «حقیقت» .

در مقابل این سیل رنگارنگ ، علم روانشناسی انواع تست‌ های استاندارد را ارائه داده است که امکان سنجش هر یک از ابعاد انسانی را ممکن می‌ سازد . ناگفته نماند که به علت تخصصی و پیچیده بودن و بر پایه نظریات و تحقیقات علمی بودن آن‌ها ، اجازه استفاده از آن‌ها در انحصار متخصصان و دانش آموختگان با صلاحیت اخلاقی قرار دارد .

پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله روانشناسی رشد چیست ؟ را از دست ندهید . 

خودشناسی چیست - روشهای خودشناسی

خطر استفاده از تست‌های شخصیت شناسی و خودشناسی

١) القای این باور که شخصیت ما ثابت و غیرقابل تغییر است .

٢) تجزیه شدن شخصیت به اجزا تشکیل دهنده آن که در تست‌ها سنجیده می‌ شود گاهی مانع نگاه کل نگر و جامع به ماهیت انسان خواهد شد .

٣) داشتن اعداد و ارقام و نمودار ، برای تحلیل انسان کافی نیست بلکه برای درک اعداد باید داستان زندگی فرد نیز بررسی شود . پاسخ به این سؤالات نیاز به مصاحبه و ارزیابی تخصصی و صلاحیت روان شناسانه دارد .

۴) باید دانست که تست ها فقط وضعیت فعلی را بیان می کنند ولی مهم‌تر از آن ، نحوه استفاده از این نتایج است .

 

یادمان باشد تست‌ها یک ابزار برای ارزیابی دقیق‌تر و قطعی‌تر است که برای تدوین طرح درمان اصلی باید استفاده شود .

مثلاً تست اضطراب فقط می‌ گوید که سطح اضطراب شما در چه نسبتی از عموم جامعه قرار دارد ؟ کم‌تر است یا بیش‌تر ؟

ولی نمی‌گوید که برای کاهش آن باید چکار کرد . چرا این اضطراب به وجود آمده ؟ این اضطراب چه تاثیری در روابط فرد دارد ؟ این‌ ها دقیقا اهداف استفاده از آزمون‌ های روانی هستند .

 

قابل تفکر؛ لطفا هر کسی فقط در مورد خودش بررسی کند .

خودشناسی چیست ؟

مفهوم خودشناسی بسیار گسترده است ولی در کل به آگاهی فرد از احساسات ، توانایی ها ، ویژگیها و انگیزه های او اشاره دارد . این نکته حائز اهمیت است که این یک دانش منفعل و ثابت نیست و دائما در حال تغییر و تحول است .

شما در طول زندگی رشد می کنید و بیشتر با توانایی های خود آشنا می شوید پس به خودشناسی بیشتری از خود دست پیدا می کنید و دیدگاه شما نسبت به خود تغییر می کند . خودشناسی به ما کمک می کند که تصمیم گیری و ارزیابی دقیقی از موضوعات داشته باشیم و به رشد شخصی برسیم .

خودشناسی در علم روانشناسی به چه معناست؟

در روانشناسی می توان گفت که خودشناسی شامل اطلاعاتی صادقانه و واقعی است که فرد از خود دارد . این اطلاعات می تواند در مورد ویژگیهای شخصیتی ، عاطفی ، الگوهای رفتاری ، روابط ، اعتقادات و ارزشها ، اهداف ، نیازها و ترجیحات و در نهایت هویت اجتماعی فرد باشد .

مقاله پیشنهادی : اصلاح الگوی رفتاری 

خودشناسی چیست - تست های خودشناسی

راههای رسیدن به خودشناسی کدامند ؟

برای خودشناسی راههای گوناگونی وجود دارد که بعضی از آنها توسط روانشناسان نیز تائید و توصیه می شود که برخی از آنها عبارتند از :

شناخت ویژگیهای شخصیتی

همه ما نقاط قوت و ضعف زیادی در شخصیت خود داریم که شناخت آنها و در کل شناخت ویژگی های شخصیتی ما را به خودشناسی نزدیکتر می کند و راحت تر اشتباهات خود را می پذیریم و به اصلاح آنها می پردازیم .

شناخت علایق خود

شناخت علایق و درکی کامل از آنها می تواند ما را به خودشناسی نزدیک کند . مثلا اغلب افراد به نوعی فعالیت هنری ، ورزشی ، علمی و … علاقه دارند و به سمت آن جذب می شوند . پرداختن به این علایق در فرد احساس رضایت ایجاد می کند که این در ساخت شخصیت فرد و دیدگاه او از زندگی بسیار تاثیرگذار است .

شناخت ارزشها

برای همه انسانها چیزهایی خوب و چیزهایی بد هستند که نتیجه آموزه های دوره کودکی و یا زیستن در جامعه می باشد . شناخت ارزشهای درست و پرداختن به آنها موجب پیشرفت های زیادی در خودشناسی ما می شود .

شناخت سبک زندگی خود

برای خود سبک زندگی مشخصی داشته باشید و روز به روز در بهبود این سبک تلاش کنید . از تقلیدهای کورکورانه از دیگران بپرهیزید و سعی کنید با شناخت توانایی ها و رفتارهای خود سبک خودتان را داشته باشید .

شناخت و تعیین اهداف در زندگی

داشتن هدف در زندگی اهمیت زیادی دارد و موجب امید به زندگی در افراد می شود . اما انتخاب هدف درست و واقع بینانه بسیار مهمتر است چرا که انتخاب اهداف دست نیافتنی می تواند موجب ناامیدی و ایجاد حس سرزنش در ما شود .

فردی که به خودشناسی دست پیدا می کند برای خود اهداف عاقلانه در نظر می گیرد و برای رسیدن به آنها نهایت تلاش خود را می کند .

پیشنهاد می کنیم مقاله ابراز وجود را مطالعه کنید . 

خودشناسی چیست - فواید خودشناسی

فواید خودشناسی چیست؟

  • احساس لذت از زندگی
  • تصمیم گیری های بهتر و درست تر
  • از دست ندادن فرصت ها و هزینه ها
  • مقاومت در برابر مشکلات
  • افزایش مهارت کنترل فردی در خود

چتری امن برای خانواده

مرکز مشاوره و روانشناسی نیلوفر آبی با دارا بودن مجوز رسمی سازمان بهزیستی کشور با مدیریت سرکار خانم دکتر خدیجه سادات باقرزاده تاسیس شده است . کلینیک نیلوفرآبی با دارا بودن جمعی از مشاوران خبره ، اساتید دانشگاه و درمانگران مفتخر است در خدمت شما عزیزان باشد .

لازم به ذکر است که کلیه خدمات این مجموعه توسط متخصصان دوره دیده در زمینه‌ های مختلف روانشناسی عرضه می‌ شود .

همچنین به استحضار می‌ رساند در مرکز مشاوره نیلوفر آبی به طیف گسترده‌ای از مشکلات روانشناسی ، روانپزشکی ، کودک و نوجوان و بزرگسال به صورت فردی ، زوج ، خانواده و گروهی رسیدگی می‌ شود .

نیلوفر آبی، همراه شماست تا یک زندگی ایده‌آل داشته باشید .